Depozitonun belirlenmesi hakkında önemli noktalar

Depozitonun belirlenmesi hakkında önemli noktalar

Depozito bedeli kiraya konu olan malın olası görebileceği zararlar doğrultusunda istenen güvence teminatıdır. Kira sözleşmesi kurulduğu an kiracının, kiralanan malın teslimi öncesi kiraya verene teslim etmekle yükümlü olduğu bedeldir. Depozito para olarak kararlaştırılabileceği gibi kıymetli evrak olarak da kararlaştırılabilir.

Kanunumuz depozito ile ilgili maddelerinde depozito bedelinin üç aylık kira bedelini aşamayacağı hakkında açıkça hüküm kurulmuştur. Bir diğer hükmü ise belirlenen depozito bedelini karara varılan tür hangisi ise (para ya da kıymetli evrak) kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, kiracı mevcut miktarı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır. Karar kıymetli evrak üzerine verilmiş ise kıymetli evrak bankaya depo edilir.

Önceki yazılarımızda da depozito bedeli verilirken işe yarayacak birkaç bilgiyi sizlere sunmuştuk. Şimdi ise biraz daha detaya inerek depozito bedelini kiracı açısından değerlendireceğiz.

Depozito bedeli bahsedilen üzere 3 kira bedelini aşmamak üzere kararlaştırılabiliyordu. Banka aracılığı ile vadeli bir tasarruf hesabına yatırılmasının öneminden sizlere bahsedeceğiz. Bilindiği üzere günümüzde kurulan kira sözleşmelerini yazılı yapmayı tercih etmeyen taraflar sıkıntılara düşüp olası sorunlarda ispat zorluğu yaşıyordu. Depozito bedelinde ise konu ispattan daha çok maddi bir menfaat. Eğer ki depozito bedelini elden bir şekilde kiralayana verirseniz uzun soluklu bir kira sözleşmesinde sözleşmenizi bitirmeye karar verdiğinizde:

Örneğin 2010 yılında kira sözleşmesi yaparak yerleşip 500TL nakit olarak elden depozito verdiğiniz A taşınmazından çıkarken ev sahibinizden yalnızca 500 TL alabilirsiniz.

Fakat kanunumuzun madde kapsamında değindiği şekilde depozitonuzu vadeli bir tasarruf hesabı üzerinden yatıracak olursanız anlaştığınız bankanın ve seçtiğiniz vadeli tasarruf hesabınızın belirlediği faiz oranında 500TL ve 2010’dan 2022’ye işleyen bütün faizleri ile geri alırsınız.

Tabii ki bunun yanında depozitonuzu geri alabilmek için bazı şartlar yer almaktadır. Bunlardan ilki kira sözleşmesinin usulüne uygun şekilde sona ermesidir. Usulüne uygun olarak kira sözleşmesi sonlanmışsa bir sonraki aşama kiraya verenin kiralanan malı kiracı çıkmadan önce kontrol edip hasar varsa bunları saptamasıdır. Bu inceleme sonucu bir hasar yok ise depozito kiracıya geri verilir ve bir teslim tutanağı imzalanır. Ve bu tutanakta kiralananın kira sözleşmesi sonunda hangi durumda bulunduğu belirtilir.

DEPOZİTO BEDELİ DÖVİZ ÜZERİNDEN KARARLAŞTIRILABİLİR Mİ?

Depozito bedeli yine üç kira bedelini aşmamak üzere yabancı para cinsinden kararlaştırılabilir. Ve daha önceden yabancı para üzerinden depozito verdiyseniz çıkarken de döviz üzerinden depozitonuzu geri alabileceksiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir