Dövizle kira sözleşmesi yapma yasağı
Türk Parasının Kıymetini Koruma 32 sayılı kararda değişiklik yapılmasına dair karar ile getirilen yabancı para üzerinden sözleşme yapma yasağının kira sözleşmesi üzerindeki etkilerini bu yazımızda ele alacağız.
İlk olarak bilmemiz gereken Türkiye’de yerleşik kişilerin herhangi bir kira sözleşmesi üzerinde döviz ya da dövize endeksli olarak karar vermeleri bu yasak kapsamında ele alınmıştır. Bakanlıkça belirlenen belirli konuları kapsayan istisnai durumların haricinde vatandaşların kira sözleşmesinde rağbetin fazla olduğu dolar ve Euro gibi paralar üzerinden bedel belirleyerek sözleşme yapması yasaktır.
İki tarafı bulunan kira sözleşmesinin bir diğer tarafı Türkiye’de yerleşik şekilde bulunmadığı hallerde işbu karar uygulama alanı bulamayacak ve yasak ortadan kalkacak ve sözleşme döviz ya da dövize endeksli olarak kurulabilecektir. Türkiye’de yerleşik kelimesinin karşıladığı kavram yurtdışında işçi olan serbest iş ve müstakil iş sahibi olan Türk vatandaşlarına ek olarak Türkiye’de kanunu yerleşim yeri olan gerçek ve tüzel kişileri karşılamaktadır.
Taşınmazınız Türkiye sınırları içerisinde bulunuyorsa ve konu olan kira sözleşmesinin tarafları da Türkiye’de yerleşik gerçek veya tüzel kişilerse kira sözleşmesini Türk parası üzerinden kurmalısınız.
Fakat bir mülk sahibi iseniz ve kiracınız Türkiye’de yerleşik bulunan fakat Türk vatandaşı olmayan bir kişi ise dövize endeksli olarak sözleşme kurabilirsiniz. Burada ise önemli olan Türk vatandaşı olamayan tarafın sözleşmede kiracı tarafında bulunması gerektiğidir. Bu şart dövize endeksli kira sözleşmesi yapma yasağını ortadan kaldırır. Tabii ki bu serbesti sözleşmeden kaynaklanan ödeme yükümlülükleri için geçerlidir.
Döviz üzerinden nasıl ki kira sözleşmesi belirli şartlar dışında kurulamıyorsa kurulan sözleşmenin içerisinde bulunan depozito bedeli de Türk parası harici bir yabancı para üzerinden alınamayacaktır.
Eğer bu yasağa uymamış ve belirlenen şartları karşılamaksızın dövize endeksli olarak kira sözleşmesi kurduysanız bazı yaptırımlarla karşılaşacaksınız. Bu yaptırımlar ise idari para cezasından ibarettir. Konu olan para cezası 3000TL ila 25000TL arasında değişmektedir.